Sinds 1951 verspreidde de publieke omroep zijn programma’s (op Nederland 1, 2 en 3) via een analoog signaal door de lucht.

De zendmast in Hoogersmilde wordt sinds 19 december 1959 gebruikt voor transmissie van televisie- en radiosignalen. De inwoners van Drenthe konden die avond allemaal kijken naar de eerste aflevering van het AVRO programma 'In de hoofdrol...' van Mies Bouwman, met als gast acteur Ko van Dijk. In Japan keek men ondertussen al naar kleurentelevisie.

 

 

Het onderste deel van de zendmast is 82 meter hoog en is gemaakt van gewapend beton. Daarbovenop staat een stalen toren. Aan het hoogste deel van deze stalen mast zaten de radio en televisie zendantennes.

RTV Drenthe maakt sinds 1989 gebruik van de Drentse mast. Aanvankelijk alleen voor de radio-uitzendingen via FM 90.8. De eerste jaren zond TV-Drenthe namelijk alleen via de kabel uit, maar in augustus 1997 kreeg TV Drenthe een eigen plek op de zendmast in Smilde. Ook de kijkers in het buitengebied, op de camping en de boot konden voortaan naar de regionale televisie kijken en daarom werd op 23 augustus 1997 een groot 'mastfeest' georganiseerd, waar duizenden mensen op af kwamen. De omroep lanceerde daar het motto: "RTV Drenthe, altijd in de buurt!"

Tot september 2007 was de totale hoogte van de zendmast met alle antennes 312 meter. Toen zijn zendantennes voor het uitzenden van analoge televisie signalen verwijderd en verdween de rood wit gestreepte kunststof koker op de top van de mast. De meeste mensen in Nederland keken inmiddels televisie via de kabel, satelliet of digitale ether. Slechts één procent van de Nederlandse huishoudens gebruikte voor de ontvangst nog de ‘harkantenne’ op het dak of de ‘sprietantenne’ op het televisietoestel zelf. Deze analoge manier van televisie verspreiden voor een relatief kleine groep huishoudens werd de overheid te duur.

In de nacht van 10 op 11 december 2006 werd er omgeschakeld naar het digitale tijdperk. De zendmast was 294 meter hoog. In november 2002 werd de zendmast uitgebreid met extra radio-antennes.

Brand in zendmast.

Op 15 juli 2011 ontstond brand op 180 meter hoogte in de zendmast in Hoogersmilde.

Bijna twee uur later brak de mast af. Bij het ongeluk raakte niemand gewond. Direct gevolg was geen of een slecht ontvangst radio- en tv-zenders. Dat werd opgelost met een noodzender in Assen, een zender in Meppel en de steunzender in Emmen.
De oorzaak van de brand was vanaf het begin onderwerp van discussie. Zo was onduidelijk wat het verband was met een brand op dezelfde dag in de zendmast in Lopik. Het bedrijf Novec gaat de zendmast in Hoogersmilde herbouwen.

Herbouw zendmast.

De herbouw van de mast op de toren was live via een webcam op onze site te volgen.
Een speciale helikopter uit Zwitserland hees de mastdelen op de tv-toren in Hoogersmilde. De betonnen toren waar de mast op staat was al eerder gerepareerd. De nieuwe 303-meter hoge mast was eind mei op hoogte.

In de nacht van 14 op 15 september 2012 zijn alle radio-uitzendingen via de mast in Hoogersmilde hersteld. De Digitale Televisie van KPN is in de nacht van 24 op 25 september omgeschakeld van Assen naar Smilde.

bron: tekst en foto's RTV-Drenthe

 

 

 

© www.hoogersmilde.eu

webdesign: Br@m